môžememôžemeGodaddy renewal couponse-mailnapíštee-mail(nebude zverejnený)webukávunapíšte

Napíšte nám

Prihlásenie

Aeropress – kávovar buducnosti



 

Na začiatok len toľko: nenáročný na údržbu, ľahký, nerozbitný, praktický a hlavne dosť lacný oproti výslednej vynikajúcej chuti kávy. Ako to už nazvala jedna slovenská webová stránka je to kávovar budúcnosti a nie len na cesty. O čom svedčia každoročne majstrovstvá sveta v Aeropresse, ktoré mimochodom v roku 2015 vyhral slovensky rodák Lukáš Záhradník – blahoželáme. O život tohto kávovaru sa postaral Alan Adler v roku 2005.

Príprava

  • Na prípravu potrebujeme: Čerstvo upraženú kávu, povedal by som od tých 14-21g kávy, horúcu vodu, to znamená s teplotou 93-96 °C, podľa možnosti filtrovanú, papierový filter, mlynček s mlecími kameňmi, digitálnu váhu, stopky, miešadlo , hrnček a samozrejme aeropress.

Postup

Kávu pomocou aeropressu môžeme pripravovať buď, klasickou alebo prevrátenou metódou.

  • Pri klasickej metóde si na začiatok dáme zohriať vodu, ideálne to je okolo 95 °C. Opláchneme si papierový filter, aby sme sa zbavili rôznych nečistôt a chutí, ktoré by nám ovplyvnili chuť kávy. Po opláchnutí filter založíme do umelého sitka a zaskrutkujeme.

Položíme aeropress filtrom na šálku a do plastovej nádoby nasypeme odmerané množstvo, čerstvo namletej kávy. Ja používam prakticky na každú jednu metódu pomer 1g kávy k 15ml vody, teda ak by sme si nadávkovali 15g kávy použili by sme 220 až 230 ml vody. Kávu zalejeme vodou približne 50ml vody a necháme ju pekne napučať. Po 30sekundách dolejeme vodu, zľahka premiešame a necháme extrahovať ďalších 30sek. Vložíme vrchnú časť s gumeným koncom a pretláčame cca 30sek. Ak v závere počujete syčanie, prestaňte tlačiť pretože na konci je už pre extrahovaná káva a verte, že tá Vám na príjemnej chuti nepridá J. Celý tento proces by Vám mal trvať ideálne do 2minút.

  • Samozrejme toto je základný návod ako by to malo vyzerať. Ja Vám odporúčam riadiť sa vlastnými chuťami a prípravu sa snažte rôzne „okoreniť“ podľa Vašich predstáv.  Ak je káva veľmi horká, skúste si ju namlieť o trošku hrubšie a zvýšte buď pomer vody alebo kávy. Naopak ak je káva nevýrazná skúste to opačne, možností je veľmi veľa ako sa stým vyhrať. Aeropress je alternatívna príprava, kde kontrolujete všetky faktory, ktoré ovyplvňujú výslednú chuť kávy. A ak sa Vám nakoniec zdá káva vážne nevýrazná, bez chuti a tela tak použite kvalitnejšiu vodu, predsa len viac ako 96% chuti  kávy tvorí Naša blahodárna vodička.

Pridaj komentár