objavený kávovníkvšimol a pastier objedlicoffeaInmotion couponsvýške nadmorskejWindows application hostingkávyWindows hosting reviews(nebudevyznačuje

Napíšte nám

Prihlásenie

Kavička naša každodenná


Tak po našom úvodnom článku kde sme sa dozvedeli kam bude smerovať tento blog, možme začať prvou Témou. Čo to je vlastné káva.

 

To že je jednou z najpredávanejších surovín na svete asi každý vie. No to odkiaľ pochádza a aké sú odrody kávy už nie každý pozná a pravé preto to v krátkosti rozpíšem v tomto článku.

 

História vraví že prvý kávovník bol objavený v Etiópii v 9 str. kde  kozy objedli ker a pastier si všimol že sú viac žive a vystrájajú dlhšie ako obvykle. Tak ich teda skúsili uvariť a zistili že im to dodáva energiu. Vďaka bohu za kozy.

 

Medzi 15 až 16 storočím sa dostal prvý kávovník do Arábie kde sa vlastne vyšľachtil aj najviac pestovaný druh kávovníka na svete a to nesie pomenovanie po tejto oblasti coffea arabica. V roku 1706 sa dostal prvý kávovník z jakarty do holandská k primatorovi amsterdamu Nicolaese Witsena. Bol tak vzácny že v tej dobe kto nejako poškodil úmyselne kávovník čakal ho trest smrti.
Neskôr o kávovník prejavili záujem Francúzi ktorý ho pestovali vo svojich skleníkoch vo Francúzsku. Zaujímavosť je že vl. Kávovník z Holandská a Francúzska sú predchodcami všetkých kávovníkov v severnej a južnej Amerike. Prvá kaviareň v Európe sa otvorila v roku 1645 v Benátkach, no káva zažila najväčší svoj bum v Európe až v 18 až 19 str. Je ďaleko viac informácii z histórie, na začiatok si myslím že postačia tieto.

 

Ďalšia podstatná vec pri spoznávaní kávy je odroda semien kávovníka. Poznáme dve základne :

coffea arabica: Vyhovuje jej teplota okolo 20 C. Rastie v nadmorskej výške od 600 do 2000 metrov nad morom. Je jemnejšia ako robusta, viac chuti, vyznačuje sa ovocnými, kvetnatými tónmi. Ma menší obsah kofeínu. Plodi kavovnika sa daju zbierať až po 4 rokoch.  Najväčší pestovateľ arabici na svete je Brazília.

 

Coffea robusta/canephora: Potrebuje na dozrievanie vyššiu teplotu ako 20 C preto rastie v menšej nadmorskej výške ako arabica. Ma vyšší obsah kofeínu. Jej chuť je viac zemitá, horká čokoláda, bez kyslosti. Plody kávovníka sa dajú zbierať už po 2 rokoch.  Ma vyšší obsah kofeínu. Najväčší pestovateľ robusty na svete je Vietnam. Francúzsky kolonisti priviezli v 19. str. prvý kávovník do Vietnamu.

 

Coffea liberica: nieje po nej veľký dopyt a preto sa pestuje len v západnej Afrike a Malajzii. Jej semena sú dva krát väčšie ako semena arabici. Chuťovo sa vyznačuje nahorkou chuťou.

 

 

arabica robusta liberica članok o kave historia kavy uvod do kavy

Pridaj komentár