Štandard
Slovko štandard asi každý z nás pozná, každý si pod slovkom štandard predstaví úplne niečo iné.
Ja Vás v dnešnom článku chcem trošku naučiť rozlíšiť štandard v gastronómii, aby ste si vedeli predstaviť čo mate hľadať. Táto tema je každému blízka, keďže verím že všetci čo čítate tento článok sa zaujímate aspoň kúskom svojho voľného času o gastronómiu. Ja si veľmi rád posedím pri dobrej káve, miešanom drinku, dobrej whisky a samozrejme nezabúdam na veľmi starý čínsky nápoj ako je čaj, ktorý sa v poslednej dobre dosť rozmáha a dostáva sa do pozornosti (myslím tým sypané čaje).
Neviem ako vy ale ja určite preferujem podniky ktoré ponúkajú určitý štandard. Na zistenie Vám stačí pár minút strávených v danom podniku. Zatiaľ si rozoberieme pár základných trikov čo si máme všimnúť. Keď vojdem do podniku, predstavujem si že niekto z obsluhy sami pozdraví a to stojím ešte len na prahu dverí, tým viem že si ma všimli a uvedomujú si že majú ďalšieho hosťa ( pozor nie zákazníka, pretože ak vstúpite do dobrého podniku ste ich hosť). Úsmev za barom či u čašníka/čašníčky je samozrejmosť to nemusím ani spomínať.
Druhá taká základná vec je, ako náhle si sadnem a objednám si, mi prinesú pohár čistej vody. Takáto mala drobnosť Vám okamžite napovie že ste pre nich ctení hosť a oni Vás chcú rozmaznať. Určite si všimnem ponuku alkoholu ktorú ponúkajú, ak tam vidím určité značky či už rumu alebo whisky či vodky, ktoré nie sú ponúkané v každej večierke tak podnik má bod. Ak sedím za barom a objednám si či už drink alebo nejaký pohárik tak od barmana ak nie je veľmi zaneprázdnený privítam ne jaký príbeh o tom čo popíjam. Komunikatívnosť personálu je dôležitá ak sa mám vrátiť. Pri odchode musí byť samozrejmosť odzdravenie a zaželanie príjemného dňa.
Verím, že pomocou týchto pár tipov nájdete to čo hľadáte.